Kimyasal Maddelere Karşı Koruyucu Giysiler ve Malzemeler
Kimyasal maddelere karşı korunma amaçlı giysiler belirli standartlara göre özellikleri tanımlanmış ve çalışanları çeşitli tehlike ve risklere karşı koruma amacı taşıyan kişisel koruyucu donanımlardır. Kimyasal maddelere karşı koruyucu giysiler ve malzemeler kişisel kıyafetleri örten ya da bunların yerine kullanılabilen ürünlerdir. Korunma hedefindeki risk ve tehlikelere karşı fark standartlara tabi olan koruyucu giysilerin seçimi, sektöre bağlı yapılan risk değerlendirmesi sonrası gerçekleştirilir.
KORUYUCU KIYAFET GRUPLANDIRMASI NASIL YAPILIR?
Koruyucu kıyafetlerin gruplandırması mevcut risk ve tehlikelere karşı gerçekleştirilir. Bir risk analizi sonrasında belirlenen koruyucu kıyafetler için yapılan gruplandırma şu şekildedir:
- Tip 1 – Gaz Sızdırmaz Giysi: Tehlikeli gazlar ile birlikte sıvılara, katı parçacıklara ve aerosollere karşı koruma sağlar.
- Tip 2 – Hava Beslemeli ve Gaz Sızdırmaz Giysi: Tehlikeli gazlar ile birlikte aerosollere, sıvılara ve katı parçacıklara karşı çalışanları korur.
- Tip 3 – Sıvı Geçirmez Giysi: Basınçlı sıvılara karşı koruma sağlar.
- Tip 4 – Sprey Geçirmez Giysi: Sprey şeklindeki sıvı kimyasal maddelere karşı koruma sağlar.
- Tip 5 – Katı Parçacıklara Karşı Giysi: Hava ile yayılabilen toz ve katı parçacıklara karşı vücudu korur.
- Tip 6 – Sıvı Kimyasallara Karşı Sınırlı Koruma Sağlayan Giysi: Sıvı kimyasal maddelere karşı sınırlı koruma sağlar.
Koruyu Giysi Tipleri Hangi Standartlara Bağlıdır?
Koruyucu giysilere yönelik uygulanan yönetmeliklerde Avrupa standartları izlenir. Bahsi geçen standartlarda tanımlanan minimum gereksinimlere yönelik testler mevcut olup kimyasal maddelere karşı koruyucu giysiler ve malzemeler bu testlerden geçmektedir. Bahsi geçen koruyu giysi standartları ise koruyu kıyafet gruplandırmasına göre şu şekilde paylaşılabilir:
- Tip 1 – EN 943-1 / En 942-2
- Tip 2 – EN 943-1
- Tip 3 – EN 14605
- Tip 4 – EN 14605
- Tip 5 – EN 13982-1
- Tip 6 – EN 13034
KORUYUCU KIYAFETLERDE HANGİ KUMAŞ TİPLERİ KULLANILIR?
Koruyucu kıyafetlerin özelliklerini kullanılan kumaş tipi belirlemektedir. Temel olarak baş, kulak, göz ve yüz gibi vücut bölümleri ile sindirim ve diğer sistemleri koruma altına alabilecek koruyucu kıyafetlerin üretildikleri kumaş tiplerine gelin hep birlikte göz atalım.
Tyvek Kumaşlar
Tyvek kumaşlar yüzde 100 sentetik bir ürün grubudur. Hafif, nefes alabilir ve dayanıklı bir kumaş türü olan Tyvek; aşınmaya, bakteriye ve yıpranmaya karşı dirençlidir. Yüksek yoğunluklu polietilen ile sürekli ve çok ince lifler kullanılarak entegre bir işlem tarafından oluşturulan Tyvek kumaştan imal edilmiş Dupont marka vücut koruyucular ile alanının en iyisi ürünler ile çalışanlarınızı koruyabilirsiniz.
Kevlar Aramid Fiber Kumaşlar
Kevlar aramid fiber kumaş tipi yüksek ısıya karşı koruma sağlar. Kurşungeçirmez yelek ve kıyafet yapımında da kullanılan bu kumaş tipi erimez, tamlamaz ya da yanmayı desteklemez.
Nomeks Kumaş Elyafı
Nomeks kumaş elyafı ısıya ve aleve dayanıklı bir kumaş tipidir. Elektrik arkına karşı da koruma sağlayan bu kumaş tipi dayanıklı ve çeşitli kombinasyonları desteklemektedir.
Proshield Elyaflar
Proshield elyaflar daha çok tehlikeli olmayan sıvı sıçramaları ve kuru partiküllere karşı koruma sağlar. Korunma amacı ile birlikte rahat ve daha düşük maliyetli bir kumaş tipi olan bu grup genellikle iş tulumları ve tıbbi giysilerde kullanılır. Dupont marka proshield elyaf malzemeden üretilen ürünler ile öngörülen risk ve tehlikelere karşı güvende kalabilirsiniz.
Tychem Elyaflar
Tychem elyaflar aşındırıcı gazlara, sıvı kimyasallara ve buhara karşı koruma sağlar. Çeşitli sektörlerde kullanım alanı bulan bu kumaş tipi çeşitli kimyasallara karşı testlerden geçerek uygunluk almaktadır. Çok çeşitli sektörlerde ihtiyaç duyulan tychem elyaftan imal edilmiş Dupont marka ürünler ile dünyanın en güvenilir koruyucuları ile çalışanlarınızı koruyabilirsiniz.
KİMYASAL MADDELERE KARŞI KORUYUCU KIYAFET SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kimyasal maddelere karşı koruyucu giysiler ve malzemeler seçilirken şunlara dikkat edilmelidir:
- Kıyafet seçimi öncesi risk analizi yapılarak sektöre uygun riskler belirlenmelidir.
- Kıyafetler, bağlı olduğu standartlara uygun üretilmeli ve standardın öngördüğü deneyler yapılmış olmalıdır.
- Kıyafetler öngörülen risklere karşı koruma sağlarken çalışanların hareket kabiliyetini ve görüşünü engellememelidir.
- Ürünün etiket bilgisindeki işaretlemeler ilgili standartlara uygun olmalıdır.
- Birden fazla riskin mevcut olduğu sektörlere yönelik üretilen koruyucu giysilerin doğru kombinasyonları desteklediğinden emin olunmalıdır.