E-KATALOG

İş Güvenliği Eldivenleri: Seçim ve Kullanım Rehberi

İş eldivenleri çalışma hayatında en sık kullanılan iş güvenliği ekipmanları başında yer alır. Hemen hemen her sektörde kullanımı gerekli olan iş eldivenleri her ne kadar koruyucu ayakkabı ya da baret gibi gerekli görülen kişisel koruyucu donanım (KKD) kabul edilmese de sanıldığı gibi bir sarf malzeme değil, bir koruyucu ekipman türüdür. Bu nedenle iş güvenliği eldiveni seçimi için belirlenen standartlara uyulmalı ve kullanımı hakkında işverenler, çalışanlarını eğitim ve kullanım talimatı gibi bilgilendirici föyler ile desteklemelidir. Peki, yapılan işin yol açacağı neredeyse tüm risklere karşı koruma sağlayan iş eldivenleri nasıl seçilmeli?

İŞ GÜVENLİĞİ ELDİVENLERİ NEYE GÖRE SEÇİLMELİ?

İş güvenliği eldiveni seçerken temel kriter, yapılan iş ve bu işe bağlı oluşabilecek risklerdir. Kimi çalışanlar kesici alet ya da kimyasal risklere karşı korunmak adına iş güvenliği eldivenine ihtiyaç duyarken elektrikçilerde olduğu gibi bazı meslekler, elektrik akımına karşı korunmak adına iş güvenliği eldivenine ihtiyaç duyar.

Seçim sürecinde kullanılacak marka da önemlidir. Bu konuda yapılan en büyük hata, fiyat olarak yüksek bir iş eldiveninden yine yüksek performans beklemektir. Bunun yerine standartlara uygun üretilmiş ve fiyat-performans açısından üstünlüğü kabul edilen Mapa ve ATG marka iş eldivenleri arasından aşağıdaki iş güvenliği eldiveni seçerken dikkat edilmesi gereken kriterleri takip etmek doğru ürün seçimi için yeterli olacaktır:

  1. Çalışma ortamı,
  2. Yapılan işin niteliği,
  3. İş eldiveni çeşitlerine göre belirlenen standartlar.

İş Güvenliği Eldiveni Özellikleri Nelerdir?

İş güvenliği eldivenlerinde aranan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dayanıklılık: İş eldivenlerinin yırtılma ve delinmeye karşı dayanıklı olması istenir.
  • Esneklik: Eldivenler, çalışanın hareket kabiliyetini kısıtlamamalıdır.
  • Elektriksel İzolasyon: Özellikle elektrikle çalışan işçilerin eldivenlerinde yüksek elektrik izolasyonu özelliği aranır.
  • Nefes Alma: Çalışma süresince kullanılan eldivenlerin hava geçirmesi ve nem transferini sağlaması gereklidir.
  • Isı ve Aşınmaya Direnç: Eldivenler yine çalışılan işe bağlı olarak sıcaklık ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Tasarım Ergonomisi: İş eldivenleri, çalışanların el yapısına uygun bir tasarım ergonomisine sahip olmalıdır.

İŞ ELDİVENİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İş eldiveni seçenekleri kullanılacağı iş ve ortama göre farklılık gösterir. Üretildikleri malzemeye göre iş güvenliği eldivenlerini lateks, deri, kauçuk ve kevlar olarak sıralamak mümkündür. Sağladıkları koruma tipine göre ise iş güvenliği eldiveni seçimi için önemli olan seçenekler aşağıda başlıklar halinde açıklanmaktadır:

Mekanik Risklere Karşı Koruma Sağlayan İş Eldiveni

Mekanik risklere karşı koruyan eldivenler EN 388 – 2016 standartlarına uygun olarak üretilir ve standart bu eldivenlerin 5 ayrı mekanik strese karşı koruma sağlamasını istemektedir. Aşınmaya, yırtılmaya, delinmeye, kesilmeye ve ISO kesilmeye karşı direnç noktasında yüksek dereceye sahip iş eldivenleri için Mapa ve ATG marka ürünlere göz atabilirsiniz.

Soğuğa Karşı Koruma Sağlayan İş Eldiveni

Soğuğa karşı koruyan eldivenler EN 511 – 1999 standardına uygun olarak üretilir. -50 derecede çalışma yapan işçilerin korunması adına üretilen bu eldivenlerin konvektif soğuğa karşı dirençli olması, soğuk temas direnci ve su geçirgenliği gibi faktörlerde geçerli nota sahip olması istenir. Mapa ve ATG marka eldiven seçeneklerini inceleyerek soğukta yapılacak işler için çalışanlarınızı doğru ürünle koruma altına alabilirsiniz.

Termal Tehlikelere Karşı Koruyan İş Eldiveni

Termal tehlikelere karşı koruyan iş eldivenleri için EN 407 standardı yürürlüktedir. Yüksek ısıya ve yangına karşı koruma sağlayan EN 407 standartlarına uygun iş eldivenleri için Mapa ve ATG markasının yüksek koruma sağlayan ürün seçeneklerine başvurabilirsiniz.

Radyasyon ve Radyoaktif Kirlenmeye Karşı Koruyan İş Eldiveni

Radyasyon ve radyoaktif kirlenmeye karşı koruyan eldivenler için EN 421 standartları takip edilir. İçeriğinde belirli bir miktar kurşun içermesi istenen eldivenler ile iyonlaştırıcı radyasyon koruması sağlanmaktadır.

Elektrikçi Eldiveni

Elektrikçi eldivenleri EN 60903 standardına göre üretilir ve elektriksel izolasyon sağlaması gereklidir. ATG ve Mapa marka elektrik eldivenleri için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Kimyasallara ve Mikroorganizmalara Karşı Koruma Sağlayan İş Eldiveni

Kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyan iş eldiveni için EN 374 – 2016 yönetmeliği yürürlüktedir. Kimyasal ve mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan bu eldivenlerin kimyasal madde geçirgenliği direnci, nüfuz etme direnci ve kimyasal maddelere bozunmaya karşı direnç gibi birden fazla kriteri bulunur.

İŞ ELDİVENİ NASIL KULLANILIR?

İş eldiveni kullanımı basittir. Çalışanın yaptığı işe uygun eldiven seçiminin yapılması halinde aşağıdaki 5 adım takip edilerek yapılan işteki risklere karşı eller koruma altına alınabilir:

  1. Çalışan, el ölçülerine ve işin gerektirdiği risklere karşı koruma sağlayan eldivenin seçilip seçilmediğini kontrol etmelidir.
  2. Eller yıkanarak kurutulmalıdır.
  3. Eldiven bilek kısmından tutulmalı ve baş parmak ile diğer parmaklar eldivene dikkatlice yerleştirilmelidir.
  4. Eldiven nazik bir şekilde çektirilmeli ve elin tamamen eldivenin içine yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
  5. İş güvenliği eldiveni seçimi kriterleri takip edilerek seçilmiş ürün ile rahat çalışılabilmesi için bilek kısmının ayarlanması yeterlidir.

Diğer Blog Başlıkları

Kimyasal Maddelere Karşı Koruyucu Giysiler ve Malzemeler

Kimyasal Maddelere Karşı Koruyucu Giysiler ve Malzemeler

22.08.2023

Kimyasal maddelere karşı korunma amaçlı giysiler belirli standartlara göre özellikleri tanımlanmış ve çalışanları çeşitli tehlike ve risklere karşı koruma amacı taşıyan kişisel koruyucu donanımlardır.

Devamını Oku
İş Güvenliği Ekipmanlarının Önemi ve Çeşitleri

İş Güvenliği Ekipmanlarının Önemi ve Çeşitleri

07.08.2023

İş güvenliği ekipmanları ve önemi yaşanan her bir iş kazası sonrası bir kez daha kendisini gösteriyor. Çalışma şartlarına uygun belirlenen iş güvenliği ekipmanları kullanıldığında yaşanan bir iş kazası hafif atlatılabilirken, ekipman kullanılmadığı durumlarda ise çalışan can kaybı ya da vücut bütünlüğünün bozulması sorunları ile karşılaşabiliyor.

Devamını Oku
İş Güvenliği Ekipmanları Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İş Güvenliği Ekipmanları Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

22.08.2023

İş güvenliği malzemeleri mevcut riskleri azaltmak ve iş kazası gibi olası tehlikelere karşı çalışanları korumayı amaçlar.

Devamını Oku
İş Güvenliği Ekipmanlarının Yasal Düzenlemeleri ve Standartları

İş Güvenliği Ekipmanlarının Yasal Düzenlemeleri ve Standartları

22.08.2023

İş ekipmanlarına yönelik yasal düzenlemeye ilişkin yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte 2022 yılı ile birlikte değişiklikler yaşandı.

Devamını Oku
Göz Koruması: Gözlük ve Yüz Koruyucuların Önemi

Göz Koruması: Gözlük ve Yüz Koruyucuların Önemi

16.08.2023

Göz ve yüz koruyucu donanımlar çalışma ortamında mevcut ve çalışan için risk teşkil edebilecek bazı tehlikelere karşı koruma amacıyla kullanılır.

Devamını Oku
Sektörlere Göre Koruyucu Kremlerin Önemi

Sektörlere Göre Koruyucu Kremlerin Önemi

22.08.2023

Sektörel bazda seçilen koruyucu kremler cilt hastalıklarına karşı uygulanabilecek en basit fakat etkili bir uygulamadır.

Devamını Oku
İşyerinde Kişisel Koruyucu Ekipmanların Rolü

İşyerinde Kişisel Koruyucu Ekipmanların Rolü

10.08.2023

İşyerlerinde kişisel koruyucu donanımlar, sektörden bağımsız olarak çalışanlara ücretsiz verilen ve vücudun çeşitli bölgelerini olası risklere karşı koruma amacı taşır.

Devamını Oku
İş Güvenliğinde Maske ve Solunum Koruyucuların Önemi

İş Güvenliğinde Maske ve Solunum Koruyucuların Önemi

22.08.2023

İş güvenliği maskeleri çalışanların işyerlerinde maruz kaldıkları zararlı veya zehirli gazlar ile toz, buhar ve katı parçacıkları filtre eder.

Devamını Oku
ui & ux design • CRATER / development • ikidijital